Urbane opplevelser møter rå arktisk natur
Ut på tur i Tromsø-regionen
Tromsøregionen har flotte turmuligheter i alle retninger, og mange av de ligger rett utenfor døren. På noen turer må du jobbe litt hardere for utsikten, mens andre turer gir god gevinst for mindre innsats. Det finnes et alternativ for alle, uansett alder eller erfaring. Enkelte steder er det også tilrettelagt for rullestolbrukere.
Når du drar på tur, er det viktig å være forberedt for å sikre deg gode og trygge opplevelser. Fjellvettreglene er et fint utgangspunkt for planlegging og gjennomføring av turen din. Les deg opp på den turen du ønsker å dra på i forkant, og vær nøye med hva du pakker med deg. Å ha respekt for naturen og de skiftende værforholdene i området er viktig for gode turopplevelser.
Fjelltursesongen
Vanligvis starter sesongen i juni og varer til oktober. Dette varierer fra år til år og avhenger av snøforhold i fjellene. De høyeste fjellene kan enkelte år ha snø på toppen året rundt. Det er derfor viktig å sjekke hva som venter deg før du tar fatt på turen. Enkelte lavere topper på yttersida av Kvaløya (mot storhavet), kan bli snøfri opp mot 2 måneder før andre turer.
Værforhold
Været i Tromsøregionen kan være veldig lokalt og skifte fort. Selv om værmeldingen viser sol og varmt, må du være forberedt på at dette kan endres. Hvis det er vind og det plutselig skyer til, kan det bli ganske kjølig til fjells. Det kan også være ganske mye kaldere på toppen av fjellet.
Bruk gjerne Yr og Storm for å sjekke værmeldingen. Det er ikke uvanlig at de viser ulik værmelding, så det er greit å være forberedt for ulike senarioer.
Bekledning og skotøy
Ta med ekstra klær på turen. Det er alltid deilig med et varmere plagg i tillegg til en vind og vanntett jakke hvis det plutselig skulle bli kjølig eller begynne å regne. Ekstra sokker og et klesskift kan også forhindre at du begynner å fryse på turen. Lokaltips: hansker og hodeplagg tar liten plass i sekken og er ofte veldig godt å ha med seg, sommermånedene inkludert.
Godt skotøy er også essensielt for en god turopplevelse. Til de aller fleste turene er det gode stier å gå på, men det er ikke uvanlig å møte på grus eller glatt underlag. Fjellsko, tursko eller terrengsko er å anbefale, da disse gir best grep på variert underlag i naturen og ofte er vanntett.
Mat og drikke
Når du er ute på tur, ta med deg mat på turen. Mat gir energi og forbereder kroppen på tilbaketuren. I tillegg er det ingenting som slår en matbit på toppen av et fjell, mens du nyter den fantastiske utsikten.
Vann er også noe du alltid burde ta med deg på tur. Dette er viktig for din egen sikkerhet, og du vet ikke sikkert om det vil være noen mulige vannkilder på turen. Kommer du over rennende vann er det gull, bekker og elver er fine muligheter til å fylle på vannflasken din. Vær oppmerksom på om det er dyr i området (sauer og reinsdyr) da disse ofte kan etterlate avføring i vannkilder. Sjekk at vannet er klart, ikke lukter eller smaker rart.
Underlag og føre
Underlaget påvirkes veldig av været. I Tromsø-regionen kan dette være alt mellom sol, regn og snø. Vær oppmerksom på hvordan været har vært i det siste, da dette kan gi en indikasjon på hvilket underlag som vil møte deg på turen. Har det vært sol og lite nedbør, kan det være grusete på enkelte stier og du må være obs på at det kan være glatt. Har det har regnet må du være forberedt på glatt og vått underlag. Store deler av året vil det også være snø i fjellene. Her er det spesielt viktig å følge stien og gå forsiktig. Det er fort gjort å gå gjennom snøen, noe som kan føre til farlige situasjoner. Det kan også være glatt, kaldt og vått i områder med snø. Er det tidlig eller sent i fjelltursesongen, kan det være isete, og brodder kan være smart å ha på. Dette er viktig å tenke på for å velge riktig bekledning og skotøy til turen du drar på.
Transport
Mange turer ligger i og tett på Tromsø by med gode bussforbindelser fra morgen til kveld. Andre turer må planlegges nøyere. Det kan være så lite som én buss om morgenen og én tilbake på formiddagen/ettermiddagen, og ofte er det dårlig med bussforbindelse i distriktet i helgene. Det er derfor viktig å sjekke rutetidene slik at du vet når du må være tilbake fra turen og ikke står igjen uten transport hjem. På Troms Fylkestrafikk finner du oppdaterte rutetider til alt av offentlig transport i regionen – buss, ferger og hurtigbåter - og reiseplanleggeren er et nyttig verktøy når du sjekker transportmulighetene til turen din.
Midnattssol og mørketid
Antall timer med dagslys varierer veldig i nord. Om sommeren er det midnattssol-sesong, og det er lyst hele døgnet. Midnattssol-sesongen varer fra slutten av mai til slutten av juli, og i ukene før og etter er det også lyst mesteparten av dagen. Dette betyr at det ikke er noen problem å ta en tur på kvelden eller natten. Fra midten av august begynner det å bli mørkt om kvelden, og det blir mørkere utover høsten. Da kan det være en idé å ha med lommelykt og refleks på tur, slik at du er forberedt hvis det mørkner når du er ute.
Nyttige linker til kart og turbeskrivelser
Nedenfor finner du en liste over nyttige linker til digitale kart og turbeskrivelser i Tromsø og regionen. Vanlige kart over ulike områder kan kjøpes på Turistinformasjonen og hos diverse bokhandlere. I enkelte området, spesielt de litt lenger unna byen, kan det være varierende dekning. Da anbefales det å ha med et fysisk kart, siden det ikke er noen garanti for at apper eller linker vil fungere.
Kart
- Tromsø kommunes friluftskart gir oversikt over turstier, fjellturer, parkeringsplasser, toalettfasiliteter, avfallsdunker, og mye mer.
- Norgeskart friluftsliv er et nyttig verktøy som viser stier på kartet og din egen posisjon. Dette gir et godt bilde på om du er på riktig vei. Fungerer best i app-versjonen som kan lastes gratis ned.
- Ut.no har også en kartfunksjon som gir oversikt over turstiene. På dette kartet kan du også gå inn på turen du ønsker å dra på for å lese turbeskrivelser. Finnes også som en app.
Turbeskrivelser
- Tromsø kommune har laget en beskrivelser over sentrumsnære turområder. Her får du informasjon om hvordan du kommer deg til de ulike områdene og hvilke fasiliteter stedene har. Mange av disse turområdene er også tilrettelagt for rullestolbrukere.
- Ishavskysten friluftsråd har utarbeidet turhefter og turkort som kan gi inspirasjon til hvor du tar turen. Turkortene er beskrivelser av enkeltturer, og turheftene lister opp flere turer for forskjellige områder. Turheftene gjelder for områdene Lyngen, Storfjord, Balsfjord, Karlsøy og Tromsø. Det er også laget et eget turhefte for rullestolvennlige turer.
- UT.no har turbeskrivelser for hele Norge liggende på deres nettsider, inkludert vår region. Her kan du finne mange flotte turer, og gode beskrivelser. Her får du informasjon om vanskelighetsgrad, lengde, tidsbruk, kart, og alt du trenger for å finne den riktige turen for deg.
- Kugo er en privatperson som blogger om turene sine. Han har besteget samtlige topper over 1000 meter i gamle Troms fylke, og skriver også om lavere topper. Her finner du gode turbeskrivelser, bilder fra turen, høydemeter og lengde. Tidsbruken på turene er nok noe kortere enn det folk flest bruker, så du må beregne litt lengre tid enn det som står i beskrivelsen.
- Ti på topp er en turkonkurranse som det er mulig å bli med på. Hvert år oppdateres listen over turmål, og nye turer inkluderes. Her må du være deltaker for å få tilgang til turbeskrivelsene.
- 5 turer med Turbo er en turkonkurranse for barn til og med 12 år. Dette er barnevennlige turer i forskjellig vanskelighetsgrad i regi av DNT. Gratis turbeskrivelser for regionen finnes på nettsiden til Troms Turlag.
- Outdooractive har også mange gode turbeskrivelser på sine nettsider. Her kan du finne inspirasjon til turer i Tromsø-området og på Senja.
- Visit Lyngenfjord har tips til mange flotte vandreturer i Lyngen-området. De har også laget en vandreguide som kan lastes ned gratis fra deres nettsider.