Urbane opplevelser møter rå arktisk natur
Polarhistorie
Anbefalte steder og aktiviteter for gruppe som er interessert i polarhistorie
Fangst og fiskerimonumentet på Stortorget: Monumentet er til minne om fangstfolk og fiskere som omkom på ishavet. I løpet av vinteren 1952 omkom nærmere 80 fangstfolk. Monumentet ble reist for å hedre disse havets slitere.
Latham-monumentet på Prostneset: Minneplaten er satt opp til minne om mannskapet som var ombord på flyet "Latham" og omkom under redningsekspedisjonen for Umberto Nobile og hans luftskip "Italia" i 1928. Roald Amundsen var blant de omkomne. Minneplaten er en gave fra avisen "Le Temps" i Frankrike.
Mack Bryggeriet: Ble grunnlagt av Ludwig Mack i 1877. I 1928 åpnet Ølhallen sin dør, og der hadde mannfolkene sitt fristed. Det var et yrende liv med både fiskere, fangstfolk, bønder og byfolk. I dag er Ølhallen Tromsøs eldste pub, og det tilbys en innholdsrik omvisning i Macks historiske lokaler.
MS. Polstjerna: Norges best bevarte selskute var i drift i 33 sesonger og mannskapet drev selfangst i isen øst og vest for Nordpolen. Foran Polstjerna står monumentet over Helmer Hanssen, reist av Arktisk Forening og avduket i 2011, hundre år etter at gruppen nådde Sydpolen. Hanssen avduket monumentet av Roald Amundsen på Prostneset.
Nobile-monumentet ved Telegrafbukta: Luftskipseksperten Umberto Nobile ledet ekspedisjon til Nordpolen i luftskipet "Italia" i 1928. Under returen havarerte luftskipet, og da ble det iverksatt en stor redningsaksjon. Roald Amundsen var en av redningsaktørene, men Latham havarerte og Amundsen forsvant under redningsaksjonen. Nobile og fem av mannskapet ble reddet ut av isen. Nobile-monumentet ble reist til minne om de som ofret livet i forbindelse med ekspedisjonen og redningsarbeidet.
Polarmuseet i Tromsø: Formidler historier knyttet til den delen av Tromsø bys og Arktis' historie som handler om selfangst, historiene om fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, Roald Amundsens, Fridtjof Nansens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.
Roald Amundsen-monumentet på Prostneset: Amundsen hadde stor tilknytning til Tromsø. Han seilte med fangstjekta "Gjøa" som første mann gjennom Nordvestpassasjen i 1903. Han er også kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde Sydpolen i 1911. Amundsen-monumentet er reist i 1937 av Helmer Hanssen som var en av Roald Amundsens menn.
Storgata 42: Peter Wessel Zapffe vokste opp i Storgata 42, og hans far, apoteker Fritz G. Zapffe, som kjøpte Storgata 42 og startet apoteket «Nordstjernen», var en nær venn av Roald Amundsen. Amundsen pleide å bo hos familien Zapffe når han var i Tromsø før han dro på sine store ekspedisjoner.
Gå på teatervandering med Sadio Nor Teater og få en lokal kulturopplevelse gjennom teatervandring og portrettering av mennesker som har gjort byen vår mer fargerik.
Bli med på en historisk byvandring med Tromsø Budget Tours og lær om den århundrelange historien til byen som også har kallenavnet "porten til ishavet".