Urbane opplevelser møter rå arktisk natur
Arctic Frontiers – en møteplass for kunnskapsbasert utvikling
For 13 år siden ble en gruppe forskere og representanter fra næringslivet værfast i Ny-Ålesund på Svalbard. Det resulterte i stiftelsen av en av de viktigste arktiske møteplassene globalt - konferansen Arctic Frontiers.
- Sammen så forskerne behovet for de gode samtalene på tvers av sektorer. Dermed ble Arctic Frontiers stiftet, forteller Anu Fredrikson
Tekst: Malin Mathisen og Linn Blekkerud
Hun er Executive Director for konferansen, som hvert år samler flere tusen tilreisende til Tromsø og er den største årlige konferansen i Tromsø-region. Arctic Frontiers er en stor internasjonal møteplass som samler beslutningstakere, næringsliv og forskere for å diskutere endringer og bærekraftig utvikling i Arktis. Formålet er å fremme kunnskapsbasert utvikling, samt bygge broer mellom næringsliv, politikere, akademia og forskning.
Anu Fredrikson mener noe av det viktigste med Arctic Frontiers, er at konferansen samler mennesker fra hele verden og viser frem Nord-Norge som en velutviklet del av Arktis. Hun mener det er mange misoppfatninger om hva Arktis faktisk er, der ute i verden.
- Det globale bildet og forståelsen av Arktis, er noe helt annet enn internt her i Norge. Noen av misoppfatningene kan potensielt være skadelig for regionen vår. Vi ser for eksempel at selskaper innenfor retail og shipping har annonsert at de ikke kommer til å bruke arktiske sjøruter fordi at de ikke vil bidra til klimaødeleggelser. Flere nord-amerikanske og europeiske finansinstitusjoner har uttalt at de kommer til å trekke investeringer fra store energiprosjekter i Arktis. Signaleffekten dette sender, er bekymringsverdig og det er vår jobb å utdanne og fortelle hva vi kan, hva vi driver med, hvordan vi lever, og at vi faktisk bor her, forklarer Fredrikson, som har sin bakgrunn fra det finske Utenriksdepartementet og Arctic Economic Council.
TROMSØ - ET PERFEKT EKSEMPEL PÅ ET VELFUNGERENDE ARKTISK SAMFUNN
Arctic Frontiers ble arrangert for første gang i 2006, og har alltid funnet sted i Tromsø. Det mener Fredrikson gagner hele Nord-Norge, Norge og den brede arktiske diskusjonen.
- Det er mange fordeler ved å holde konferansen i Tromsø. Tromsø er det perfekte eksemplet på et velfungerende arktisk samfunn. Tromsø er lett tilgjengelig med internasjonal flyplass, og vi har alle fasilitetene som skal til for å arrangere slike konferanser. Vi har opp gjennom årene etablert flere gode samarbeid og et proft leverandørnettverk.
Fredrikson sier de viktigste bevisene på at Tromsø er en god destinasjon for formidling av kunnskapsbasert utvikling, er tilbakemeldingene hun får fra internasjonale gjester.
- En tidligere kollega av meg fra den amerikanske ambassaden kom til Tromsø. Da hun landet ringte hun meg og var helt i ekstase over at hun hadde dekning, at det var veier og kollektivtrafikk. Dette var noe hun absolutt ikke hadde forventet. Det samme opplevde jeg da en av toppsjefene i Ericsson besøkte oss fra Canada. Han var overbegeistret over det høyteknologiske tunnelsystemet. Dette var noe de selv ikke hadde i sine største byer, forteller Fredrikson og påpeker viktigheten av å fortsette å invitere internasjonale gjester til byen.
- Det at vi klarer å samle regjeringsledere fra mange land til diskusjoner om nettopp vår region, har stor betydning. Det kan være første gang de er i Norge. De tar med seg opplevelser og erfaringer tilbake til sine hjemland og blir nye ambassadører for regionen og vår sak. Det er vårt bidrag til å sette Nord-Norge på verdenskartet, og den dimensjonen skal vi i også forsterke i fremtiden, sier direktøren.
Arctic Frontiers har i tillegg til den årlige konferansen som arrangeres hver vinter i Tromsø, flere små tematiske arrangementer andre steder i Norge og i utlandet, i løpet av året. Arctic Frontiers Abroad er et konsept utviklet for å promotere konferanser og partnere både nasjonalt og internasjonalt.
ARCTIC FRONTIERS 2023 MED HØYAKTUELLE TEMAER PÅ AGENDAEN
Tema for konferansen som avholdes i februar 2023 er Moving North.
Sjøis, nye arter, teknologiknutepunkter og virkningene av klimaendringene beveger seg alle nærmere Arktis, samtidig som mennesker flytter sørover. Dette gir både utfordringer og muligheter for bærekraftig utvikling.
Den nylige utgivelsen av Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) sjette vurderingsrapport understreker at det haster med tilpasning og løsninger. Nøkkeltemaene i Arctic Frontiers 2023 vil reflektere transformasjon, modellering, tilpasning og utvikling i det raskt skiftende globale landskapet vi befinner oss i.
Neste års konferanse, som går av stabelen fra 30. januar til 2. februar, legger opp til både fysisk og digital deltagelse. Men Fredrikson håper at flest mulig vil ta turen nordover og delta fysisk. Dersom Arctic Frontiers skal ha legitimitet som arktisk konferanse, må det også tilrettelegges for at deltakerne får oppleve Arktis, mener Fredrikson.
- Tromsø er en autentisk by, og vi kan tilby det lille ekstra med naturen i kombinasjon med et vibrerende byliv. I motsetning til det mange fortsatt tror, har vi god infrastruktur, tilgang til fasiliteter og tjenester, og muligheten til å arrangere toppkvalitets konferanser, avslutter hun.